Melyik naptól váltsunk téli gumira?
Autógumi Téli gumi

Melyik naptól váltsunk téli gumira?

Melyik naptól váltsunk téli gumira?
Kérjük értékelje az olvasottakat!

Az autósok körében rengeteg tévhit terjeng az egyes gépkocsik műszaki állapotával kapcsolatban, de a legtöbb ilyen általában a téli gumikhoz kapcsolódik, ami nem véletlen, hiszen vannak, akik feleslegesnek tartják, mások pedig, ha használják is, nem tudják, hogy pontosan mikor kell felszerelni, egyáltalán milyent érdemes vásárolni belőle, így a legtöbben sajnos rosszul alkalmazzák vagy félreértik az alapvető intelmeket.

Az egyik leggyakoribb ilyen félreértés általában ahhoz kapcsolódik, hogy pontosan mikor, illetve mikortól kell felszerelni autónkra a téli gumikat. Ez nem meglepő, hiszen egyrészt a legtöbb európai államban teljesen eltérő az ehhez kapcsolódó szabályrendszer, másrészt pedig itthon is vannak bizonyos autótípusok és egyebek, amelyeknél kötelező bizonyos időponttól felszerelni a téli abroncsokat.

A probléma gyökere

Mint már érintettük az első bekezdésben, a téli gumi felszerelésének időpontjához kapcsolódó téveszmék leginkább ahhoz kapcsolódnak, hogy vannak bizonyos autósok, akiknek kötelező bizonyos időpontban felszerelniük a téli abroncsokat még akkor is, ha odakint kánikula van, és mindenki rövidnadrágban jár.

Ilyenek például a taxisok és bizonyos fuvarozók is, akikhez nekünk, átlagos autósokként soha nem szabad igazodnunk, hiszen esetünkben semmiféle jogszabály sem írja elő azt, hogy pontosan mikortól kellene lecserélnünk a nyári abroncsokat téli gumira.

További félreértésekre adhat okot az is, hogy a környező országok többségében szintén gyakori, hogy a téli gumi felszerelését egy konkrét időponthoz kötik. Ez a legtöbb esetben november elejéhez vagy végéhez köthető, de vannak helyet, ahol inkább időjárásfüggő, ami a szerencsésebb alternatíva.

Merthogy miért olyan veszélyes egy bizonyos naphoz kötni a téli gumi felszerelését? Leginkább azért, mert az időjárás sajnos nem dátumfüggő, ezáltal hiába határoznánk meg például Magyarországon – illetve határozták meg néhány külföldi országban –, hogy november 1-jétől kötelező a téli gumi, számtalan alkalommal láttunk már példát arra, hogy november elején még jócskán 20 fok feletti hőmérsékletet mutattak odakint a hőmérők.

Ez azért probléma, mert ilyen időszakokban a téli gumi használata nemhogy nem szerencsés, hanem egyenesen életveszélyes. A magas hőmérséklet, illetve az ebből fakadó túl meleg aszfalt miatt ugyanis a téli gumi könnyedén felpuhulhat, de aminek következtében elveszítheti a tapadását, miközben rövidebb féktávok, instabilitás és könnyebb kifarolási lehetőség vár vele az autóra.

Az igazság a téli gumi használatának idejéről

Magyarországon a legfontosabb dolog, amit megtanulhatunk a téli gumi felszerelésével kapcsolatban, hogy ha átlagos autósok vagyunk, és csak itthon akarjuk használni gépkocsinkat, akkor nincs egy meghatározott időpont, amihez igazodnunk kellene.

Magyarul tehát a leglényegesebb az, hogy mi odafigyeljünk, és igazodjunk az időjáráshoz, hiszen minden esetben az időjáráshoz, azon belül is a csapadék halmazállapotához, de még inkább a hőmérséklethez kell kötni ezt a tevékenységet.

Amennyiben ugyanis odakint tartósan 7 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, abban az esetben ne habozzunk lecserélni a nyári abroncsokat, hiszen a gyártók ajánlása szerint ez az a lélektani határ és vízválasztó, ami indokolttá teheti a téli gumi használatát.

Ez alatt a hőmérséklet alatt ugyanis egy nyári abroncs már képtelen ideális tapadást garantálni, vagyis lényeges, hogy mielőbb megejtsük a cserét egy megfelelő minőségű és állapotú téli gumira.

Szóljon hozzá!